lördag 27 september 2008

En gång till!

Och så kom artikeln med en andra gång i Uppsala Nya Tidning.

måndag 22 september 2008

Nytt efter helgen

I fredags var jag på ett symposium på Svenska Läkaresällskapet angående framtidens läkarutbildning. Fyra frågor var i fokus:

1. En sammanhållen läkarutbildning som omfattar grundutbildning och AT fram till legitimation

2. En nationellt samordnad examination inför legitimation

3. En starkt akademiskt förankrad läkarutbildning

4. Anpassning till EU och Bologna

Fyra väldigt viktiga områden som kan diskuteras en längre tid. Det som dock slog mig och som är genomgående när man diskuterar framtidens läkarutbildning och nya curricula är att man aldrig utgår ifrån hur man vill att morgondagens läkare ska vara, vilka kompetenser man vill att denne ska besitta och utifrån det försöker forma en utbildning med syftet att utbilda dessa. Istället utgår man från andra änden, bestämmer hur man ska examinera och vilken pedagogisk modell som passar bäst och så får slutprodukten bara komma till. Inte konstigt att de försök som görs runt om i landet nu på att omforma läkarutbildningarna misslyckas. Lidande blir vi studenter som inte får den utbildning vi behöver och därmed är sämre förberedda för det framtida yrkeslivet. I förlängningen är det patienten som bli lidande.

För övrigt blev jag omnämnd i veckans nyhetsbrev från Högskoleverket och i förra veckan publicerade jag och OMSiS en artikel om handledningens brister på kliniken i Läkartidningen.

måndag 15 september 2008

ABSENTEE BALLOT


Idag kom den! Min röstsedel till höstens presidentval i USA.

fredag 5 september 2008

Om utökningen av läkarutbildningen i VK

Efter ett litet sommaruppehåll är det dags för mig att återuppta bloggandet. Första inlägget får tillägnas min debattartikel i Västernottens-Kuriren om utökningen av läkarutbildningen som Lars Leijonborg förordnade härom dagen.