fredag 31 oktober 2008

Akuten

Då har jag tillbringat en vecka på medicin- och kardiologakuten på SÖS. Det har varit väldigt roligt. SÖS med sitt stora upptagningsområde, har alltid en väldigt stor diversitet bland patienterna och det finns alltid någon patient att ta. Jag har fått handlägga allt från möjliga intoxer, migrän, gastrit till akut hjärtsvikt och hypertoni. Och som alltid har jag haft bra handledare. Jag har fått bra feedback och även fått lära mig hur man lämnar en bra rapport. 

Nu kommer en välbehövlig helg som tillbringas i Göteborg! Just nu sitter jag på tåget, så om nästan två timmar är jag framme. Mycket skoj!

onsdag 29 oktober 2008

Lunch med universitetskanslern

Idag åt jag lunch med universitetskanslern Anders Flodström. Han är väldigt insatt i läkarutbildningen och vi hade mycket att prata om. Bla gick vi igenom skillnader mellan svenska och utländska läkarutbildningar. Många svenska läkarstudenter läser utomlands (så många som var tredje!). Flertalet av dessa tänker vända tillbaka till Sverige för att arbeta här. Det finns många broar då som behöver bryggas över, i dagarna var det en väldigt läsvärd artikel om detta i Läkartidningen. För övrigt finns dessa studenter sällan med i den statistik som presenteras över framtida läkartillgången.

Intressant är att i Skåne finns idag så många läkare att om alla läkarna där skulle jobba 8 timmar per dag, 5 dagar i veckan, skulle alla Skånes invånare ha tid till ett 30 min besök per vecka, sjuk som frisk. Vart går då all denna läkartid idag? Sanningen är att mycket tid går till pappersarbete och de sysslor som läkarsekreterarna förr tog hand om (läkarsekreterarna rationaliserades senare bort). Det är varken kostnadseffektivt eller rimligt att att vi ska uteslutande utbilda bort den postulerade läkarbristen. Stora strukturförändringar måste till inom vården. Framtidens läkare kommer att ha en större roll som team-leader i vårdteamet. Därav vikten av adekvat ledarskapsutbildning samt en diskussion om den framtida läkarrollen.

Antagningsförfarandet till landets läkarutbildningar är under all kritik. Idag sker en lottning bland de studenter som har 20,0 och det är godtyckligt var man hamnar. Ett hopp som vi hade att komma till bukt med dessa problem var det vårdprov som genomfördes på försök i bla Umeå. Tyvärr avbröt HSV detta arbete i dagarna, detta då det visade sig i utvärderingarna att provet inte alls haft det resultat man väntat sig och inte korrelerade väl med de egenskaper man eftersökte samt att det var väldigt likt högskoleprovet. Projektet är lagt på is, men tankar finns på att utveckla tilläggsmoment inom olika områden till högskoleprovet som skulle ersätta då t.ex. vårdprovet inom vårdsektorn.

måndag 27 oktober 2008

Civil duty

Idag har jag gjort min medborgerliga plikt och poströstat i presidentvalet i USA. Nu väntar valvakan med spänning :-)

onsdag 1 oktober 2008

Kvalité på utbildningen

Kvalité på utbildningen är vad symposiet i Linköping som jag just nu är på handlar om. Många intressanta perspektiv och tankar har presenterats. En sak som fick mig att tänka, och som jag ej tänkt färdigt på, var när, (och detta kom från en studentrepresentant), det påpekades att man ska lyssna till studenterna, men inte alltid, t.ex. i fallet duggor. Även om studenterna gillar att ha många duggor så ska man inte ha det då det går emot all forskning om medicinsk pedagogik och att studenterna under utbildningens gång inte vet sitt eget bästa. Kontentan blir ju att man i så fall bara ska lyssna på vad studenterna har att säga när det lämpar sig, annars kan man bortse från det. Jag har lite svårt för att förstå resonemanget.

Idag kommenterar jag i Dagens Medicin skrivelsen om handledning, som publicerades i förra numret av Läkartidningen.