lördag 18 april 2009

SACO Studentråds förbundskonferens

Idag och imorgon sitter jag i SACO studentråds förbundskonferens. Huvuddelen av mötet kommer att gå åt att arbeta fram SACO studentråds nya visionsprogram. Ett väldigt viktigt arbete då det är vad de ska tycka de närmaste åren. Idag har vi dock tema Europaparlamentsvalet. Just nu har vi en paneldebatt mellan några unga representanter från bla vänsterpartiet, centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och moderaterna. Innan jag åkte hit funderade jag på varför folkpartiet inte var representerade, nu vet jag, de hade inga unga namn bland toppkandidaterna... Från miljöpartiet är Zaida Catalan, KD Ella Bohlin, M Christoffer Järkeborn, C Marie Wickberg och V Hanna Löfquist.

Marie vill ta tag i jämstäldhetsproblemen i Europa, Ella vill driva KDs värderingar, Hanna förstod jag inte i introduktionen vad hon ville, Zaida vill ta tag i de riktiga problemen som den ekonomiska krisen och dess grundproblem, hon vill se ett hållbart ekonomisk system samt även kämpa för mänskliga rättigheter. Christoffer håller med Zaida och vill även lösa den internationella brottsligheten.

tisdag 7 april 2009

Registerutdrag vid antagningen

Under förmiddagen träffade jag den ansvarige utredaren på HSV för utredningen om registerutdrag ska kunna begäras vid antagning till vissa utbildningar, där ibland läkarutbildningen. Det var ett intressant möte och jag förde fram både våra och SYLFs åsikter i denna komplexa fråga. För oss handlar det om förtroendet för läkarstudenter och att detta måste vara detsamma som för färdiga läkare. Vi ser läkaryrket som en helhet som börjar dag ett på läkarprogrammet och inte som uppstyckade delmoment. Dock får man aldrig glömma att vi har ett rättssystem som bygger på att när man suttit av sitt straff så är man fri och brott säger inte per automatik om man blir en bra eller dålig läkare. Det är många faktorer som spelar roll.

fredag 3 april 2009

Läkare=Zlatan?


Under dagens debatt kom ett inlägg där  man jämförde läkare med Zlatan. Frågan var om man verkligen kan få med läkarna att arbeta med ett "lean"-tänk när läkare är som Zlatan och springer åt sitt håll och gör mål? Svaret blev då att ja, men när Zlatan mognade och började spela med laget så gjorde han fler mål :-)

torsdag 2 april 2009

Lean production

Jag är på sjukhusläkarföreningens årsmöte och denna förmiddag har man en paneldebatt om lean production och hur man kan effektivisera vården.

Det som lyfts fram låter mycket som sunt förnuft, men man kan då undra varför man inte gjort förändringarna ändå.

Ofta lyfts det fram som argument att man inte kan förutse hur mycket vård som krävs, ffa akutvård, det finns dock gedigen statistik med kurvor och diagram som visar exakt hur många patienter som kommer till akutmottagningen en viss dag, om jag minns rätt från boken "den sjuka vården" vet man tom vilken gata patienterna bor på. Det sker väldigt lite skillnad från år till år mellan kurvorna. Skillnaderna är större i den elektiva vården! Morgondagens vård kommer att bli tvungen att fokusera mer på flödena och bemanna akuterna efter statistiken som faktiskt redan finns!

Det gäller att arbeta i team utefter patientens gång genom sjukhuset istället för som det så ofta är idag, att patienterna får rätta sig efter personalens gång. S:t Görans har prövat sig fram med denna modell med stor framgång och Huddinge tar nu efter.

Några debatterar för att AT-läkare inte ska stå i främsta ledet på akuten, det är inte effektivt. Jag ifrågasätter detta. Ska allt bli så effektivt som möjligt glömmer man bort utbildning (S:t Görans bedriver t.ex. ingen grundutbildning...). Jag tror att det visst är möjligt att ha AT-läkare i främsta ledet, de behöver det för att kunna bygga upp sitt bibliotek att bilder och referenser av patienter och sjukdom. För att få erfarenhet krävs det att man får göra mycket. Självklart ska de yngre läkarna backas upp av kompetenta överläkare och det är det som överläkarnas roll bör vara, alltså ffa en utbildande och handledande.