onsdag 27 maj 2009

Europaturnén nu i Dagens Medicin

I dagens pappersnummer av Dagens Medicin kan man läsa lite mer om vår Europaturné.

Och vår SACO Studentrådsordförande Stina Hamberg har skrivit med de olika företrädarna för politiska studentorganisationer vad de finner bra i den nya studiesociala utredningen.

tisdag 26 maj 2009

måndag 25 maj 2009

Europaturné och läkartidningen

Det har varit en hektisk period med sluttentor och diverse utlandsresor i MSFs regi.

Förra helgen var jag och min kompanjon Alexandra på besök i Oslo för att träffa våra nordiska kollegor. Ett intressant och givande möte. Det vi ska fokusera vårt gemensamma arbete på den närmaste tiden är core curriculum och hur det ser ut i de olika länderna. Kan vi få de mer samstämmiga? Vi ska även titta lite mer på AT och hur situationen ser ut. I Sverige pågår ju just nu en högaktuell diskussion om dess vara eller icke vara, vilket jag tidigare nämnt. I senaste numret av läkartidningen finns en artikel om just ämnen där jag är med och uttalar mig.

Denna helg har jag varit i Cluj i Rumänien och Budapest i Ungern för att träffa de svenska studenter som läser i utlandet och utgör MSF Utland. Det var väldigt spännande och roligt att få träffa så många drivna studenter och ta del av hur deras situation ser ut. Det underlättar mitt arbete när jag ska företräda dem när jag har en bättre inblick i deras liv och vardag. En stor och viktig sak som vi ska verka för är att landstingen förstår vikten och nyttan av att låta dessa studenter göra sommarpraktik/auskultation inom vården. Studenterna får erfarenhet av svenska sjukvården, vilket är det de behöver och landstingen har ett ypperligt tillfälle att rekrytera drivna och motiverade läkarstudenter samt få inblick i vad de kan.

lördag 9 maj 2009

SPLF

Nu sitter jag på Sveriges Privatläkares Förenings årsmöte som håller till på Läkaresällskapet. Det är mycket tal om nationella taxan, upphandling och olika ersättningssystem. Det är inte helt lätt att följa med i allt när man inte är insatt i arbetet. Något som dock poängterades tidigare i dag är vikten av att de engagerar sig i grundutbildningspolitiken då fler och fler delar av grundutbildningen kommer att förläggas till privata kliniker.

Ikväll är det bankett på Solliden, det ska bli skoj. Tyvärr är jag lite förkyld, så  jag får väl proppa mig full på nässpray och hostdämpande. Nästa gång jag reser till USA ska jag köpa med mig hem DayQuil, en grym förkylningsmedicin.