onsdag 2 december 2009

Saco Studentrådskongress

Det har varit en händelserik vecka!

För en vecka sedan var medicinska riksstämman. Kandidatdagen var fredagen, men tyvärr var flera av de intressanta symposierna lagda under onsdagen, bla ett där jag själv satt med i panelen angående vikten av att ha ett nationellt core curriculum. Medverkade gjorde även Allan Cummings från Skottland, där man länge haft ett nationellt core curriculum. Han berättade om sina erfarenheter i detta arbete och vikten av att hela tiden revidera vad en läkare ska göra. Vad som är deras kärnkompetenser. I Skottland har dessutom alla medicinska fakulteter en institution för medicinsk pedagogik, vars uppgift är att bara ägna sig åt att forska fram vad som är best evidence inom medicinsk pedagogik. Något som borde vara självklart även i Sverige, men som tyvärr inte är det. Till då kommer att alla fakulteter skulle få en professor i medicinsk pedagogik.

Under helgen var det Saco Studentrådskongress. Inledningstalare var utbildningsdepartementets statssekreterare Peter Honeth. Jag fångade honom mot slutet och vi pratade om just behovet av ett nationellt core curriculum samt de problem som finns idag med att AT och grundutbildningen inte är sammanhållna samt under olika huvudmän. Departementet är väl medvetna om problemen och arbetar med dem idag, varför vi bestämde att ett möte mellan departementet och oss vore lämpligt för att dela idéer.

Fokusfrågan som valdes på kongressen var, kan man säga, glappet mellan högskola och arbetsmarknad, något som vi tänker använda oss utav i diskussionen om att man kan vikariera innan AT på en högre nivå än vad AT är. Till ny ordförande valdes Lisa Gemmel från JUSEK.

Ikväll hade Läkarförbundet middag innan fullmäktige med olika politiker och tjänstemän. Till bordet hade jag Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender. På min vänstra sida satt folkhälsominister Maria Larsson. Vi diskuterade allt från skolgång till vikten av att man under läkarutbildningens gång får se privata alternativ och inte bara landstingsvärden, samt vikten av mer ledarskap och entreprenörskap inom utbildningen.

Inga kommentarer: