tisdag 11 november 2008

Middagsmöte med vänsterpartiet

Läkarförbundet har regelbundna träffar med de olika riksdagspartierna. På dessa träffar sitter jag med som MSF-representant. Ikväll var det vänsterpartiets som stod på tur. Två mycket trevliga kvinnor med inblick i hälso-, sjukvårds- och utbildningsfrågor kom.

Det första vi diskuterade var dimensioneringen av utbildningen. 

Den framtida läkartillgången och -behovet är väldigt svårt att förutse, något som jag berörde i lunch med universitetskanslern. Samtidigt höjer man var år antalet studenter på utbildningen innan man har hunnit se konsekvenserna av tidigare utökningar. Problem finns redan idag på utbildningen med för hög studenttäthet. Effekterna av dagens utökningar kan vi först börja se om tre år, då de utökade kullarna börjar komma ut på kliniken. Det är av stor vikt att man skjuter till mer resurser och utbildar fler handledare så att vi kan fortsätta ha den höga kvalité som kännetecknar den svenska läkarutbildningen.

Jag tror att det kan finnas möjlighet att utöka mer, men då måste man först se över den framtida läkarrollen och vad det är vi vill utbilda. Sedan får man utifrån det se hur den kliniska undervisningen bäst kan utformas. Även om konceptet har fungerat bra hittills kan det alltid bli bättre, vare sig man utökar mer eller inte.

Inga kommentarer: