fredag 28 november 2008

Riksstämman

Idag har jag varit på Medicinska riksstämman i Göteborg. Dagen började kl 08:00, då jag skulle vara på mässan för att träffa de andra paneldeltagarna i symposiet om vad som händer om man testas positiv med MRSA.

Mycket kom till sin klarhet i detta symposium. Först och främst måste vi avdramatisera MRSA-frågan. Testas man positiv kan man i nästan alla fall fortsätta sin kliniska utbildning (även kirurgterminerna), det är endast i vissa speciella fall som man måste omplaceras till annan klinik. Det är dock arbetsgivarens uppgift (enligt arbetsmiljölagen är det vad gäller studenter landsting samt universitet) att i så fall omplacera studenten, men som sagt, detta krävs sällan. Skulle man mot förmodan gå back ekonomiskt pga att man testats positiv träder Kammarkollegiets försäkring in. Dock måste studenterna själva anmäla skadan till Kammarkollegiet.

Dock är det många turer och steg och universiteten bör, där man inte gjort detta, utveckla riktlinjer och handlingsplaner som man kan informera studenterna om, så att studenterna slipper leva i ovisshet och vågar testa sig.

Nästa intressanta symposium handlade om kandidatens roll i kliniska utbildningen. Mycket intressant. Jag tror vi har mycket att lära av den amerikanska utbildningen där kandidaten tvingas ta en större roll och mer ansvar.

Sedan blev det en massa fina free bees också. Bla en pocketmask, handsprit och massa USB-minnen. Och två fina paraplyn.

Inga kommentarer: