torsdag 2 april 2009

Lean production

Jag är på sjukhusläkarföreningens årsmöte och denna förmiddag har man en paneldebatt om lean production och hur man kan effektivisera vården.

Det som lyfts fram låter mycket som sunt förnuft, men man kan då undra varför man inte gjort förändringarna ändå.

Ofta lyfts det fram som argument att man inte kan förutse hur mycket vård som krävs, ffa akutvård, det finns dock gedigen statistik med kurvor och diagram som visar exakt hur många patienter som kommer till akutmottagningen en viss dag, om jag minns rätt från boken "den sjuka vården" vet man tom vilken gata patienterna bor på. Det sker väldigt lite skillnad från år till år mellan kurvorna. Skillnaderna är större i den elektiva vården! Morgondagens vård kommer att bli tvungen att fokusera mer på flödena och bemanna akuterna efter statistiken som faktiskt redan finns!

Det gäller att arbeta i team utefter patientens gång genom sjukhuset istället för som det så ofta är idag, att patienterna får rätta sig efter personalens gång. S:t Görans har prövat sig fram med denna modell med stor framgång och Huddinge tar nu efter.

Några debatterar för att AT-läkare inte ska stå i främsta ledet på akuten, det är inte effektivt. Jag ifrågasätter detta. Ska allt bli så effektivt som möjligt glömmer man bort utbildning (S:t Görans bedriver t.ex. ingen grundutbildning...). Jag tror att det visst är möjligt att ha AT-läkare i främsta ledet, de behöver det för att kunna bygga upp sitt bibliotek att bilder och referenser av patienter och sjukdom. För att få erfarenhet krävs det att man får göra mycket. Självklart ska de yngre läkarna backas upp av kompetenta överläkare och det är det som överläkarnas roll bör vara, alltså ffa en utbildande och handledande.

Inga kommentarer: