onsdag 2 december 2009

Saco Studentrådskongress

Det har varit en händelserik vecka!

För en vecka sedan var medicinska riksstämman. Kandidatdagen var fredagen, men tyvärr var flera av de intressanta symposierna lagda under onsdagen, bla ett där jag själv satt med i panelen angående vikten av att ha ett nationellt core curriculum. Medverkade gjorde även Allan Cummings från Skottland, där man länge haft ett nationellt core curriculum. Han berättade om sina erfarenheter i detta arbete och vikten av att hela tiden revidera vad en läkare ska göra. Vad som är deras kärnkompetenser. I Skottland har dessutom alla medicinska fakulteter en institution för medicinsk pedagogik, vars uppgift är att bara ägna sig åt att forska fram vad som är best evidence inom medicinsk pedagogik. Något som borde vara självklart även i Sverige, men som tyvärr inte är det. Till då kommer att alla fakulteter skulle få en professor i medicinsk pedagogik.

Under helgen var det Saco Studentrådskongress. Inledningstalare var utbildningsdepartementets statssekreterare Peter Honeth. Jag fångade honom mot slutet och vi pratade om just behovet av ett nationellt core curriculum samt de problem som finns idag med att AT och grundutbildningen inte är sammanhållna samt under olika huvudmän. Departementet är väl medvetna om problemen och arbetar med dem idag, varför vi bestämde att ett möte mellan departementet och oss vore lämpligt för att dela idéer.

Fokusfrågan som valdes på kongressen var, kan man säga, glappet mellan högskola och arbetsmarknad, något som vi tänker använda oss utav i diskussionen om att man kan vikariera innan AT på en högre nivå än vad AT är. Till ny ordförande valdes Lisa Gemmel från JUSEK.

Ikväll hade Läkarförbundet middag innan fullmäktige med olika politiker och tjänstemän. Till bordet hade jag Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender. På min vänstra sida satt folkhälsominister Maria Larsson. Vi diskuterade allt från skolgång till vikten av att man under läkarutbildningens gång får se privata alternativ och inte bara landstingsvärden, samt vikten av mer ledarskap och entreprenörskap inom utbildningen.

måndag 23 november 2009

Riksrevisionens seminarium om psykiatri i läkarutbildningen och vårdens behov

Riksrevisionen hade idag sitt seminarium om psykiatri i läkarutbildningen och vårdens behov och självklart var MSF där som enda självklara studentrepresentant i form av mig och Hildur Thorarinsdottir. Revisionen hade kommit fram till att statsanslagen till psykiatrin inte haft önskad effekt, att psykiatrin måste få en utökad roll i utbildningen samt att ALF-medlen måste redovisas bättre. De stötte dock ganska snabbt på patrull när även representanter från psykiatriutbildningen ansåg sig ha tillräckligt med tid och att det är vad man gör av tiden som istället är viktigt. Många studenter är intresserade av psykiatri, hur håller vi då detta intresse kvar? Hur får vi det intresset att växa? Det är där fokus istället bör läggas.

Det som blev en stor diskussion igen var självklart integrering av AT i grundutbildningen, då man menar att det är viktigt med en övergripande översyn med ett samlat ansvar än som idag, då alla enheter lever lite sitt eget liv. Med klara och tydliga mål blir det lättare att forma en utbildning som är effektiv och kan möta de krav som samhället har på färdiga läkare.

tisdag 17 november 2009

SACO-kongress

De senaste två dagarna har det varit SACO-kongress. Denna hålls var fjärde år och jag hade förmånen att vara ett av Läkarförbundets ombud. Jag satt med i utskottet som behandlade frågor kring utbildning och högskolan, det enda utskott som faktiskt satt hela tiden ut och inte slutade tidigare. Som ni kanske förstår så hade vi långa och livliga diskussioner. Hetast blev den om utbildningsavgifter i Högskolan. SACO studentråd och SULF hade motionerat om att SACO ska ta avstånd från utbildningsavgifter. SACO hade lite svårt att acceptera det. Precis i linje med Läkarförbundets politik i frågan så stödde jag motionärerna. Tyvärr fick vi inte gehör i utskottet. Inte heller i plenum fick vi igenom det. Det styrelsen menar är att även om de kanske inte tycker att utbildningsavgifter är att föredra så vill man inte ha en satt ståndpunkt, utan att den ska kunna ändras. Jag reserverade mig självklart mot fullmäktiges beslut då jag tycker att principen om en fri högre utbildning som vi har i Sverige är något som vi ska vara stolta över och värna om. För mig är det inte tänkbart att tumma på denna princip.

Idag hittade jag på nätet en intervju med mig i Örnsköldsvik Allehanda från september om utlandsstuderande läkarstudenter. Lite roligt att jag helt missat den tidigare...

onsdag 14 oktober 2009

En till ledare

Här kommer en till ledare i Läkartidningen om studiemedlet. Nu måste jag bli lite mer aktiv på min blogg igen!

onsdag 26 augusti 2009

Dagens ledare i Läkartidningen är signerad mig

Idag skriver jag om dimensionering av grundutbildningen på Läkartidningens ledarsida.

I måndags hade vi möte på Sällskapet om grundutbildningen och AT, vi fortsätter vår diskussion kring hurvida grundutbildningen och AT ska integreras. Vi ska nu stapla upp de problem som vi ser med dagens system och föreslå riktningen som vi tycker att dessa ska åtgärdas på.

Dagen har ägnats åt sammanträde med Läkarförbundets centralstyrelse. Det börjar dra ihop sig för att förbereda inför fullmäktige!

Imorn ska jag på frukost hos Universitetslärarförbundet med de andra SACO-studentrådsordförandena. Vi ska försöka identifiera gemensamma kvalitetsproblem. Mötet är en av frukterna av Almedalen.

Roligt för utlandsstudenterna är att Landstingen börjat öppna ögonen för sommarpraktik, något som jag tror kan bli realitet i framtiden.

torsdag 13 augusti 2009

EU, vad hände med grundidén?

Islands bankkris hotar att stoppa deras väg in i EU läses i DN. Men att ett befintligt EU-land (Litauen) får stifta antidemokratiska lagar där bl.a. homosexualitet fördöms är tydligen okej? Visst, ledarna i de andra medlemsländerna säger att det kanske inte är så lämpligt, men de ser mellan fingrarna. Vad hände med EUs grundidé om att bevara fred och sprida demokrati?

tisdag 30 juni 2009

Almedalen och mingelbilder

Så var Almedalen igång. Måndagen var jag på några bra seminarier, bla det första som anordnades av SACO studentråd om studenters ekonomiska situation. SACO studentråd vill införa ett studentprisindex som CSN ska räknas upp efter och inte köpprisindex då studenters konsumtionsmönster ser annorlunda ut än normalsvensken. Roger Tiefensee som ansvarat för studiesociala utredningen var med och jag fick chansen att växla några ord med honom efteråt, ffa om hur CSN skulle kunna förbättras för utlandsstuderande. Sedan var det ett bra seminarium om man ska införa utbildningsavgifter eller ej, vi är självklart emot. Som argument för sades det att avgifter höjer status på utbildningen och att många svenskar åker utomlands för att gå på avgiftsbelagda utbildningar för att de har högre status, bla läkarstudenter(!), (sagt av universitetskanslern), jag var snabb att lägga mig i och påpeka att de flesta svenska läkarstudenter i utlandet faktiskt studerar där inte på grund av att utländska universitet har högre status utan för att antagningssystemet är så dåligt utformat i Sverige att man inte kommer in trots att man sökt åtskilliga gånger.

Sedan var det mycket mingel och networking, väldigt givande och värt. Jag finns med bland vimmelbilderna från måndagen på politikerbloggen samt även resumé (min bild ligger uppe på deras startsida :-)

torsdag 25 juni 2009

Jag är med i radio

Idag uttalar jag mig i P3-Nyheterna om den nya utredningen från högskoleverket om morddömda ska kunna antas till utbildningen.


onsdag 27 maj 2009

Europaturnén nu i Dagens Medicin

I dagens pappersnummer av Dagens Medicin kan man läsa lite mer om vår Europaturné.

Och vår SACO Studentrådsordförande Stina Hamberg har skrivit med de olika företrädarna för politiska studentorganisationer vad de finner bra i den nya studiesociala utredningen.

tisdag 26 maj 2009

måndag 25 maj 2009

Europaturné och läkartidningen

Det har varit en hektisk period med sluttentor och diverse utlandsresor i MSFs regi.

Förra helgen var jag och min kompanjon Alexandra på besök i Oslo för att träffa våra nordiska kollegor. Ett intressant och givande möte. Det vi ska fokusera vårt gemensamma arbete på den närmaste tiden är core curriculum och hur det ser ut i de olika länderna. Kan vi få de mer samstämmiga? Vi ska även titta lite mer på AT och hur situationen ser ut. I Sverige pågår ju just nu en högaktuell diskussion om dess vara eller icke vara, vilket jag tidigare nämnt. I senaste numret av läkartidningen finns en artikel om just ämnen där jag är med och uttalar mig.

Denna helg har jag varit i Cluj i Rumänien och Budapest i Ungern för att träffa de svenska studenter som läser i utlandet och utgör MSF Utland. Det var väldigt spännande och roligt att få träffa så många drivna studenter och ta del av hur deras situation ser ut. Det underlättar mitt arbete när jag ska företräda dem när jag har en bättre inblick i deras liv och vardag. En stor och viktig sak som vi ska verka för är att landstingen förstår vikten och nyttan av att låta dessa studenter göra sommarpraktik/auskultation inom vården. Studenterna får erfarenhet av svenska sjukvården, vilket är det de behöver och landstingen har ett ypperligt tillfälle att rekrytera drivna och motiverade läkarstudenter samt få inblick i vad de kan.

lördag 9 maj 2009

SPLF

Nu sitter jag på Sveriges Privatläkares Förenings årsmöte som håller till på Läkaresällskapet. Det är mycket tal om nationella taxan, upphandling och olika ersättningssystem. Det är inte helt lätt att följa med i allt när man inte är insatt i arbetet. Något som dock poängterades tidigare i dag är vikten av att de engagerar sig i grundutbildningspolitiken då fler och fler delar av grundutbildningen kommer att förläggas till privata kliniker.

Ikväll är det bankett på Solliden, det ska bli skoj. Tyvärr är jag lite förkyld, så  jag får väl proppa mig full på nässpray och hostdämpande. Nästa gång jag reser till USA ska jag köpa med mig hem DayQuil, en grym förkylningsmedicin.

lördag 18 april 2009

SACO Studentråds förbundskonferens

Idag och imorgon sitter jag i SACO studentråds förbundskonferens. Huvuddelen av mötet kommer att gå åt att arbeta fram SACO studentråds nya visionsprogram. Ett väldigt viktigt arbete då det är vad de ska tycka de närmaste åren. Idag har vi dock tema Europaparlamentsvalet. Just nu har vi en paneldebatt mellan några unga representanter från bla vänsterpartiet, centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och moderaterna. Innan jag åkte hit funderade jag på varför folkpartiet inte var representerade, nu vet jag, de hade inga unga namn bland toppkandidaterna... Från miljöpartiet är Zaida Catalan, KD Ella Bohlin, M Christoffer Järkeborn, C Marie Wickberg och V Hanna Löfquist.

Marie vill ta tag i jämstäldhetsproblemen i Europa, Ella vill driva KDs värderingar, Hanna förstod jag inte i introduktionen vad hon ville, Zaida vill ta tag i de riktiga problemen som den ekonomiska krisen och dess grundproblem, hon vill se ett hållbart ekonomisk system samt även kämpa för mänskliga rättigheter. Christoffer håller med Zaida och vill även lösa den internationella brottsligheten.

tisdag 7 april 2009

Registerutdrag vid antagningen

Under förmiddagen träffade jag den ansvarige utredaren på HSV för utredningen om registerutdrag ska kunna begäras vid antagning till vissa utbildningar, där ibland läkarutbildningen. Det var ett intressant möte och jag förde fram både våra och SYLFs åsikter i denna komplexa fråga. För oss handlar det om förtroendet för läkarstudenter och att detta måste vara detsamma som för färdiga läkare. Vi ser läkaryrket som en helhet som börjar dag ett på läkarprogrammet och inte som uppstyckade delmoment. Dock får man aldrig glömma att vi har ett rättssystem som bygger på att när man suttit av sitt straff så är man fri och brott säger inte per automatik om man blir en bra eller dålig läkare. Det är många faktorer som spelar roll.

fredag 3 april 2009

Läkare=Zlatan?


Under dagens debatt kom ett inlägg där  man jämförde läkare med Zlatan. Frågan var om man verkligen kan få med läkarna att arbeta med ett "lean"-tänk när läkare är som Zlatan och springer åt sitt håll och gör mål? Svaret blev då att ja, men när Zlatan mognade och började spela med laget så gjorde han fler mål :-)

torsdag 2 april 2009

Lean production

Jag är på sjukhusläkarföreningens årsmöte och denna förmiddag har man en paneldebatt om lean production och hur man kan effektivisera vården.

Det som lyfts fram låter mycket som sunt förnuft, men man kan då undra varför man inte gjort förändringarna ändå.

Ofta lyfts det fram som argument att man inte kan förutse hur mycket vård som krävs, ffa akutvård, det finns dock gedigen statistik med kurvor och diagram som visar exakt hur många patienter som kommer till akutmottagningen en viss dag, om jag minns rätt från boken "den sjuka vården" vet man tom vilken gata patienterna bor på. Det sker väldigt lite skillnad från år till år mellan kurvorna. Skillnaderna är större i den elektiva vården! Morgondagens vård kommer att bli tvungen att fokusera mer på flödena och bemanna akuterna efter statistiken som faktiskt redan finns!

Det gäller att arbeta i team utefter patientens gång genom sjukhuset istället för som det så ofta är idag, att patienterna får rätta sig efter personalens gång. S:t Görans har prövat sig fram med denna modell med stor framgång och Huddinge tar nu efter.

Några debatterar för att AT-läkare inte ska stå i främsta ledet på akuten, det är inte effektivt. Jag ifrågasätter detta. Ska allt bli så effektivt som möjligt glömmer man bort utbildning (S:t Görans bedriver t.ex. ingen grundutbildning...). Jag tror att det visst är möjligt att ha AT-läkare i främsta ledet, de behöver det för att kunna bygga upp sitt bibliotek att bilder och referenser av patienter och sjukdom. För att få erfarenhet krävs det att man får göra mycket. Självklart ska de yngre läkarna backas upp av kompetenta överläkare och det är det som överläkarnas roll bör vara, alltså ffa en utbildande och handledande.

tisdag 31 mars 2009

Vad ska man kunna som färdig doktor?

Igår var det igen dags för möte på Läkaresällskapet om Läkarutbildningens och AT:s framtid. Det är en intressant arbetsgrupp att sitta med i då mycket av diskussionen handlar om hur framtidens läkarutbildning ska se ut och om det är rimligt att försöka integrera AT på ngt sätt i grundutbildningen. Ett stort problem är ju som jag skriver i senaste numret av Appendix att de olika delarna står under olika huvudmän som inte är samstämmiga. Ett annat argument skulle kunna vara att EU-anpassa oss med att legitimation borde följa med examen.

Vi beslöt dock att först ta itu med vilka kompetenser en nylegitimerad läkare bör besitta och utifrån det sedan diskutera formen för hur man bör komma dit. Det ska bli ett väldigt roligt arbete och rimmar väl med den linje som MSF länge drivit om ett gemensamt core curriculum. Till grund för arbetet kommer vi bla att använda oss utav det "European Core Curriculum, a student's perspective", som MSF varit med och tagit fram med våra europeiska kollegor.

onsdag 25 mars 2009

Vem ska få läsa till läkare?

I dagens nummer av papperstidningen Dagens Medicin argumenterar jag och MSF för att samma regler om registerutdrag bör gälla vid antagning som vid legitimering. Vi menar att om andra regler gäller så finns risken att förtroendet för läkarstudenter minskas och med det äventyras den så kliniskt inriktade och unika läkarutbildning som vi har här i norden. Däremot tar vi inte ställning i frågan om en brottsdömd bör få bli läkare eller inte, dt är något för samhälle i stort att ta ställning till.

tisdag 24 mars 2009

New York Times

Och nu har jag blivit citerad i New York Times! Jag och några duktiga läkarstudenter i Uppsala. Denna gång handlar det om morddömda ska få läsa till läkare eller ej. En oerhört svår och komplicerad fråga som när man pratar med läkarstudenter, förstår att det råder delade meningar om.

Denna veckan är jag placerad på narkosen, det är kul, just nu är jag på dagkirurgen och jag får hålla fri luftväg hela dagarna. Mycket nyttigt inför framtiden.

fredag 20 mars 2009

SYLFs FM

Nu sitter jag på SYLFs fullmäktige. Vi har haft en väldigt intressant diskussion om ATs vara eller icke vara. De flesta SYLFare är lite konservativa och vill behålla AT. Jag ifrågasätter fortfarande om AT är den bästa vägen. När jag började fundera kring detta var jag helt på det klara att AT skulle finnas kvar, men med tiden har jag ändrat mig. Under AT ska man lära sig att bli doktor och allt det som man inte fick lära sig på praktiken under grundutbildningen. Man får ta ansvar. Jag ifrågasätter att man ska dela upp de två och förstår inte varför man inte skulle kunna lära sig detta under utbildningen? Jag tror att man kan ta det som är bra med AT och integrera det i grundutbildningen, ge kandidaterna ansvar, låt de täcka jourlinjerna, självklart med uppbackning av mer erfarna kollegor vars huvuduppgift bör vara att handleda och agera kunskapsbank. Jag tycker att det är viktigt att stärka den utbildningstradition som finns i läkaryrket som lärlingsyrke. Jag skriver mer om detta i nästa nummer av Appendix och jag vill gärna ha era åsikter om detta!

I senaste numret av Läkartidningen kommenteras mitt inlägg igen. Denna gång skriver Jonas Nordquist med utgångspunkt från en ny studie om framtidens läkarutbildning. Han gör många bra poänger och skriver mycket om det som jag menar. Det ska bli riktigt intressant att läsa studien när den släpps!

tisdag 17 mars 2009

Att inte ha dator

Jag måste ha glömt sladden som man kopplar in datorn till elurtaget i Uppsala. Mycket frustrerande, för nu kan jag inte använda datorn! Vad otroligt handikappad man blir. Hela min kalender finns där. Det där med att ha allt i digital form kanske inte var den bästa idén när allt kommer omkring...

söndag 15 mars 2009

Samlat FUM


Klockan är 09:30, utsatt tid för mötets återupptagande, och som ni ser på bilden är vi samlade...

lördag 14 mars 2009

FUM


Nu har fullmäktige börjat! Här ser ni en bild på fullmöktige.

fredag 13 mars 2009

Snart Uppsala!

Nu sitter jag på ett kafé Centralstationen i Stockholm och väntar på Charbel. Vi ska snart åka till Uppsala till MSFs fullmäktige. Det här ska bli riktigt roligt och spännande, många bra motioner har kommit in och det finns underlag för bra diskussioner. Men ikväll ska vi ha sista styrelsemötet med nuvarande styrelsen samt avtackningsmiddag. Jag har verkligen haft turen att få arbeta med en så kompetent och duktig styrelse! De har verkligen fått mycket gjort. Dessutom har vi haft väldigt roligt ihop längs vägen. Jag kommer stolt kunna presentera verksamhetsberättelsen imorn :-)

onsdag 11 mars 2009

Debatten fortsätter...

I dagens nummer av Läkartidningen får mitt inlägg om de nya utbildningarna kritik av de studenter som startade debatten. De menar att jag står för specialistkunskap under grundutbildningen (SVK), vilket är ett missförstånd, vidare argumenterar de för detaljkunskap, något som i min mening bygger på gamla pedagogiska föreställningar och något som jag sätter mig emot. I samma nummer av Läkartidningen kan ni läsa min replik, där jag fortsätter att hävda att morgondagens läkare kommer att stå under andra krav än dagens, varför utbildningen kontinuerligt måste förändras.

lördag 7 mars 2009

Ordförandenätverk



Just nu sitter jag i SACOs lokaler på Lilla Nygatan på SACO Studentråds ordförandenätverk. Här samlas representanter får SACO-federationens olika studerandeförbund och diskuterar aktuella och gemensamma frågor. Vi har bla pratat om vikten av ledarskap inom utbildning samt hur man som förbund  stärker sitt varumärke. Nu ska vi gå igenom några remissvar. På första bilden ser ni Lisa Gemmel, ordf för JUSEKs studerandeförbund, på andra Stina Hamberg, SACO Studentråds ordförande,

Vinkväll

Igår var min kompis Shire hemma hos mig och vi delade på en merlot från Argentina. Mycket trevligt. Shire har en tendens att alltid ha sönder glas, vilket jag brukar oroa mig för, så han får alltid ett billigare glas än alla andra. Ikväll lyckades han dock hålla det helt. Han har lagt upp en bild från kvällen på sin blogg.

torsdag 5 mars 2009

Gipsning


Idag har vi lekt i gipsrummet på SÖS och fått gipsa varandras armar. Det var grymt roligt! Viktor lade en dorsalskena på mig som ni ser på bilden. Snyggt. Man kan nästan tro att han gjort det här förut! Mitt på Viktors arm blev också riktigt bra ska ni veta.

onsdag 4 mars 2009

Plattång och KUOp


Igår prövade jag tillslut efter en del övertalning att plattånga håret. På bilden ser ni hur det blev. Vad tycks?

Idag fick jag vara med och pröva ett nytt projekt på SÖS, nämligen KUOp. Det är tänkt att fungera som KUA/KUM, alltså en avdelning/mottagning skött av studenter, bara att nu var det en operation som vi höll i. Min kursare Frida var operatör och jag var anestesiolog. Det var riktigt kul och roligt! Det skönaste var nog att det var så lite stress, man fick verkligen ta den tid man behövde på sig, vilket är gött när man lägger sin första spinal. Det var även väldigt lärorikt att få se vad som händer på salen när man själv som läkare inte är där, det har man ju ingen koll på. Ett sätt att utveckla det interprofessionella samarbetet samt sina ledarskapsförmågor (att veta de andra yrkeskategoriernas roll är a och o när det kommer till ledarskap!). Tanken är att om projektet faller bra ut så ska de permanentas, en riktigt god idé i min mening! Mer sånt!

onsdag 25 februari 2009

Klokt inlägg

I dagens ledare av Läkartidningen kommenteras min artikel om KIs nya läkarutbildning följande: "Det i mitt tycke absolut bästa inlägget står MSFs ordf Yosef Tyson för. Han resonerar klokt om nödvändiga förändringa..." Det var roligt att läsa och kul att höra att jag resonerar klokt.

Många studenter har hört av sig till mig efter mitt inlägg och sagt att de uppskattar det. Flera av de känner igen sig i situationen som jag beskriver och de är oroliga för hur de ska klara av att ta in den överbelastade kunskapsmängd som kursledningarna vill. Problemet verkar vara mycket större och mycket mer utbrett än jag tidigare trodde.

tisdag 24 februari 2009

Fågelkvitter

Idag när jag vaknade hörde jag fågelkvitter utanför fönstret. Bisarrt! Men nu känns det äntligen som om våren är på väg.

Händelserik tisdag!

Så var det offentligt, Westling och kronprinsessan Victoria ska gifta sig. Hur ska det nu gå för ätten Bernadotte?

I går började ortopedplaceringen och idag var jag på dagkirurgen och assisterade. Det var riktigt kul och man fick göra mycket. Många radiusfrakturer som skulle få intern-fixationer. Den här typen av operationer passar mig mycket bättre än öppen buk. Jag tror att jag ska smita dit lite då och då när jag har tid över.

I helgen var jag för en gångs skull ledig! Grymt skönt. Så icke de kommande...

fredag 20 februari 2009

Onkologi

Tidigare i veckan skrev jag om kursledningar som inte riktigt vill finna sig i de nya läkarprogrammen, jag skrev dock samtidigt att detta inte gäller alla. Nu har vi haft två dagar onkologi och jag måste säga att de verkligen gjort ett bra jobb med att arbeta om kursen! De har verkligen tänkt igenom vad de vill förmedla för kunskap och sedan hur de ska göra det på den tid de har. Jag har inte hört ett enda klagomål från deras sida vad gäller nerkortad tid. I min mening föredömligt. Bra jobbat onkologen!

onsdag 18 februari 2009

Sovmorgon

Idag var jag tvungen att ta sovmorgon. Gårdagens middag blev ganska sen, men god! Först åt vi räk- och avokadococktail, sedan halstrad lax med en ört- och balsamicosky med en risotto och sen banantarts. Jessicas snälle far hade även köpt oss en ostbricka med lämplig merlot till, den var mycket uppskattad!

Nu måste jag snabbt få i mig lite frukost så att jag inte blir allt för sen!

tisdag 17 februari 2009

Är förkortade baskurser egentligen problemet?

Läkarstudenter vid KI har nyligen riktat kritik mot den nya utbildningen. De för fram att fler SVK och mer ledarskapsutbildning har gått ut över tiden som läggs på baskurserna. Jag ställer mig frågande till om problemet verkligen ligger i just tiden som läggs på baskurserna. Viktigare är dess innehåll och vad man gör av den tid man får. Läkaryrket står ständigt under förändring, varför läkarutbildningen naturligt måste följa detta. Läs mitt inlägg i debatten i senaste numret av Läkartidningen.

Teorivecka

Denna vecka har vi teorivecka. Jag hade glömt hur trött man blir av att ha föreläsningar och seminarier hela dagarna. Jag ser fram emot att få lite mer praktiska moment tillbaka! Men imorn har vi idrottsdag. Då ska jag nog gå och simma på centralbadet. Sedan ska jag äta middag med gamla förbundsstyrelsen. Det ska bli kul att träffa dem igen!

måndag 16 februari 2009

Urolog?

Hmm, ja, alltså, jag kan ju inte undgå att tycka att urologi är galet roligt och intressant. Det här var ju det sista som jag skulle vilja bli hade jag bestämt! Fan.

söndag 15 februari 2009

Och på internat följer internat...

Förra helgen hade FS arbetshelg, då förberedde vi allt inför vårt kommande fullmäktige! Flera bra motioner har kommit in och jag tror att det kommer bli ett spännande möte med många bra diskussioner.

Nu är jag ute på en kursgård utanför Bålsta och har internat med distriktet MSF Stockholm. Vi håller på att planera upp det kommande året samt hur vi ska ta itu med vår fokusfråga, primärvårdsplaceringarna i Stockholm. Enligt vår mening har inte primärvårdsplaceringarna fungerat optimalt på alla ställen i Stockholm. Detta är inte okej när mer och mer utbildning förläggs dit. vi vill försöka belysa de vårdcentraler som har fungerat bra och få de att fungera som förebilder för de som inte fungerar lika bra.

I torsdagens DN debatterar Hanne Kjöller för att registerutdrag inte bör bli obligatoriskt vid antagning, men dock vid legitimering. MSF menar att Hanne Kjöller har missat en väsentlig poäng. För att samhället ska kunna ha förtroende för oss som läkarstudenter är det viktigt att samma regler appliceras på oss som på färdiga doktorer, oavsett vad reglerna är. Annars riskerar vi att rycka undan mattan för vår väldigt kliniskt präglade utbildning. Under stor del av vår utbildning fungerar vi som självständiga läkare med tillgång till journaler osv. Detta är något vi ska vara måna om. Vi vill inte se en utveckling mot en mer katedral undervisning. MSF tar inte ställning i frågan hurvida registerutdrag ska bli obligatoriskt att visa för att bli läkare, vi anser att frågan är mycket mer komplex än så. Ett begånget brott betyder inte per automatik att man blir en dålig läkare lika lite som ett fläckfritt register betyder att man blir en bra doktor. Dock ser vi läkaryrket som en helhet som börjar första dagen på utbildningen, därför bör samma regler gälla vid antagning som vid legitimering.

fredag 30 januari 2009

Internat

Skolan har satt igång med en spännande och rolig kirurgtermin. Just nu är jag placerad på kärlkirurgen, vilket är helt annorlunda från vad jag förväntade mig. 

Idag är jag dock på läkarförbundets centralstyrelses internat utanför Göteborg, men snart ska jag flyga hem. Det ska bli skönt med helg!

Förra helgen hade vi styrelsemöte i MSF samt även facklig vidareutbildning. Under vidareutbildningen fick vi lära oss om den svenska modellen och kollektivavtal. Intressant men väldigt komplicerat. Det var mycket uppskattat att få en bild av hur löner regleras och justeras, ett tema som vi kommer att fortsätta ha på vidareutbildningen.

söndag 18 januari 2009

Ny säsong

På måndag börjar skolan men säsongen smygstartade i fredags med ett möte på Läkaresällskapet om läkarutbildningen, AT och dess framtid. Det är en informell arbetsgrupp som startade till följd av den hearing som hölls i början av hösten på Sällskapet. Med satt representanter från de olika utbildningsorterna, högskoleverket, Läkaresällskapet, förbundet, SYLF och vi.

Vi hade en väldigt konstruktiv diskussion rörande klinisk handledning och AT, olika kompetensmål etc. Vi beslöt oss för att arbeta vidare med kopplingen utbildning-AT samt om det är möjligt att integrera AT i grundutbildningen, en intressant tanke som jag själv tror är möjlig.

2005 genomfördes en undersökning på Karolinska som visade att inte ens en tredjedel av den tid man lägger på kliniskt arbete under utbildningen är s.k. "time on task learning". Alltså att man aktivt deltar i arbetet och lär sig något, resten av tiden sitter man av tiden. Med en formaliserad roll av kandidaten med ett större ansvar, likt det amerikanska systemet, går denna tid att maximera, skulle man då lägga till en termin extra på utbildningen skulle det enligt min mening vara fullt möjligt att integrera AT. Ffa då många ser AT som det tillfälle då man egentligen lär sig hur saker går till på kliniken. Man kan då fråga sig vad vi egentligen har den kliniska utbildningen till över huvud taget?

Hur man skulle lösa det rent ekonomiskt vet jag inte, en förutsättning är ju att studenterna inte får högre lån än de får redan samt att de inte sätts efter rent löneutvecklingsmässigt jämfört med idag.

Det är i alla fall en intressant tanke som jag tänker bolla vidare med ett tag.

torsdag 1 januari 2009

Fråga lokföraren

När jag var i Göteborg och hälsade på Sofia så blev jag konfunderad över tågens vagnsnummer, så jag skrev till Fråga lokföraren i tidningen Kupé. Nedan ses vår korrespondens:

Från mig till lokföraren Arne
Hej Arne!
Tack för en trevlig och läsvärd spalt!
I söndags åkte jag tåg hem från Göteborg till Stockholm, Intercity. Jag uppmärksammade då att vagnsnumrena började med 11 och fortsatte sedan med 12, 13, 15 och 16. Min fråga är varför man börjar med 11 och inte 1 och varför man har hoppat över 14. Jag frågade konduktören på tåget som inte hade ett svar. Vet du varför det är så?
Hälsningar, Yosef

Från lokföraren till mig
Hej Yosef.
Ibland verkar mycket vara onödigt och konstigt. Numreringen beror på att intercitytågen börjar på 10-tal. Alltså är vagn 11 detsamma som 1. Detta för att skilja från X2000 som har en mer logisk numrering. Där är det i nummerordning. X2-orna går alltid med 5-6 vagnar och när det är ett 5-vagnars-set saknas vagn 1. Det har med bokningen att göra för vagn 1 och 2, som är förstaklassvagnar, har samma stolsplacering. På Intercity lägger vi till en etta framför.
Just att vagn 14 inte fanns angiven beror på att detta var en restaurangvagn utan sittplatser. Den fanns med i tåget men är onumrerad. Ibland måste vi byta ut denna vagn till en bistro eller kioskvagn. Då dyker vagn 14 upp för då finns det sittplatser i den som går att boka.
För att göra det krångligt nu när jag svarar så blir vagnar i X2000 numrerade med 11, 12, 23 osv när vi kör med två tågset ihopkopplade. Är det bakre tågsetet ett 5-vagnarsset börjar numreringen med 12. Och när tåget går norrut är det baklänges numrering. När du åkte hem från Göteborg var tåget nog numrerat baklänges 16, 15, Restaurang, 13, 12, 11. Så i all denna oreda finns det logik och tradition.
Hälsningar, Arne